6.12.2016

PART 6: OLEN SUOMALAINEN JA YLPEÄ SIITÄ

Hyvää itsenäisyyspäivää! Juurikin siksi, kun tänään on Suomen suuri juhlapäivä, mä halusin myös puhua vähän suomalaisuudesta. Kohta kerron teille 5 asiaa, joista pidän Suomessa ja mistä olen kiitollinen. Kerro kommenteissa, jos sulle tulee mieleen vielä jotain, mitä en maininnut!


Ilmainen kouluruoka & koulutus

Suomi on niitä harvoja maita, missä kouluruoka on ilmaista oppilaille, joten en käsitä, miksi sitä aina haukutaan ja se on muka niiin pahaa. Kun ei ole. Kouluruuan ei ole tarkoitus olla kotiruokaa, vaan ihan tavallista ruokaa, millä saa vatsan täyteen ja jaksaa olla koulussa sen 6-8 tuntia, mitä se nyt kestää. En väitä, että kouluruoka nyt aina olisi mitään herkkua, mutta sen ei tarvitse ollakaan, ja lähes aina se on kyllä aivan syötävää ja yleensä jopa hyvää. Jos se on aina muka ihan paskaa, luultavasti sulla on vain asennevamma. 
On myös tosi hyvä, että koulutus on ilmaista, se antaa myös vähävaraisten perheiden lapsille mahdollisuuden käydä koulua. Se on mun mielestä kyllä epäreilua, kun lukio käy niin kalliiksi. On tosi harmi, että jotkut ei voi valita lukio-opintoja sen takia, ettei ole varaa kirjoihin tai läppäriin. Ja on mun mielestä kyllä yleensäkkin ihan tyhmää, että vuodessa menee kirjoihin lähes tonni, ja 500€ läppäristä siihen päälle.. Silkkaa rahastusta sanon minä!

Kuvahaun tulos haulle suomen lippu
lähde: maisemakuva.net
Saunominen <3

Mä rakastan saunomista. Varsinkin kun talvella tulee kylmä, on ihan paras tunne kun voi kipaista lämpimään saunaan.. <3 varsinkin on ihanaa käydä avannossa tai muuten vaan kylmässä vedessä/kylmällä kelillä ja juosta sieltä suoraan saunaan :) viime aikoina on tullut harrastettua vähän liian vähän saunomista, pitäis varsinkin nyt talvella käydä useammin. Ja kysymykseen "puu- vai sähkösauna?" vastaan että ehdottomasti puusauna! Kyllä se sähkösaunakin on hyvä, mutta puusaunassa tulee se oikea fiilis. Ai että.Ei sotia = turvallista ja rauhallista


Suomessa on yleisesti tosi turvallista, ei pahemmin mitään uhkia ellei nyt niitä ihmeen pellejä/klovneja lasketa.. yleisesti tuolla kaduilla on kuitenkin melkoisen turvallista kulkea, eikä tarvitse pelätä että joku terroristiampuja-tyyppi hyppää jostain pusikosta aseen kanssa. Poliisit tekee myös hyvin työnsä, että kaikilla olisi turvallista liikenteessä ja yleensä kaikkialla. Itse en pimeän aikaan oikeastaan edes liiku ulkona, mutta koen kyllä, että Suomessa on turvallista asua ja olla. 


Tasa-arvo

Naisilla ja miehillä on samat oikeudet, kaikkia ihmisiä kohdellaan samanarvoisesti ja kaikilla on oikeus hyvään elämään. Ainut asia, mikä tulee mieleen, mikä ei edelleenkään ole mallillaan Suomessa, on palkka. Naisen euro on 80 senttiä. Miksi? Onko naiset ja miehet jotenkin erilaisia työntekijöitä, ja jos on, niin miten? Ja se, että asevelvollisuus on vain miehillä. Sen tosin ymmärrän, että naisilla on fyysisesti heikompi kunto kuin miehillä, joten naisilta ei voi vaatia samaa kuin miehiltä. Pääpiirteittäin Suomessa ollaan kuitenkin tasa-arvoisia ja asiat ovat monissa maissa paljon huonommin kuin meillä.Juomavesi

Tätä tulee ehkä ajatelleeksi vasta sitten, kun matkustaa maahan, jossa hanavettä ei vaan voi juoda. Esimerkiksi Turkissa edes paikalliset ihmiset eivät voi juoda hanavettä. Sekin, että puhdasta vettä riittää kaikille peseytymiseen, juotavaksi, viljelyyn yms, että vedestä ei tule puutetta. Tästä meidän pitäisi olla kiitollisia, ja käyttää vettä vähän säästeliäämmin, vaikka sitä meille riittääkin ja jää vielä ylikin. On todella sääli, kun köyhissä maissa ihmiset kuolevat likaisen veden aiheuttamiin tauteihin ja kuivuuteen, kun täällä Suomessa ja muissa kehittyneissä maissa ihmiset lotraavat vettä ihan turhaan. 1 kommentti:

  1. Huippukiva postaus! Hyvää itsenäisyyspäivää. :)

    www.tiiaemilia.blogspot.com

    VastaaPoista

Kommentit ovat aina tervetulleita, mutta mieti kaksi kertaa, haluaisitko itse saada samanlaista palautetta. Huomioithan myös sen, että kommentit näkyvät vasta hyväksynnän jälkeen.