17.12.2016

PART 15: UNFORGETTABLE CHRISTMAS

Moikka taas! Ja ennenkuin kukaan ehtii kysyä, että miksi musta ei ole kuulunut mitään/miksi luukkuja ei ole nyt tullut, niin kuten mainitsin viime luukussa, kerron asiasta joulukalenterin jälkeen, ja nyt yritän mahdollisimman nopeasti saada "rästi" luukut julkaistua, että päästään takaisin aikatauluun. Tänään ilmestyvät (ainakin pitäisi ilmestyä) luukut 15, 16 ja 17. Viimeistään sitten huomenna loput ja luukku 18. Mutta, ennenkuin myöhästytään lisää aikataulusta, mennään vaan taas turhien höpinöiden sijaan luukun 15 pariin. 

Tää luukku on toteutettu yhteistyössä blogitiimin kanssa / tää on mun joulukuun blogitiimipostaus. 

Tässä luukussa aion kertoa teille joulusta, jota en unohda. Monilla on aina se sama tuttu kaava, jonka mukaan joulua vietetään (niin on meilläkin ollut tätä yhtä joulua lukuunottamatta), mutta joskus voi tulla muutoksia. Seuraavaksi mun tarina erilaisesta joulusta! :)

Oli vuosi 2014. Olin ihan täpinöissäni ja odotin joulua enemmän kuin koskaan, sillä tänä vuonna tulisin viettämään sen aivan poikkeavalla tavalla edellisistä jouluistani, nimittäin Venäjällä (ja Virossa). En ollut koskaan siis käynyt Venäjällä ennen, joten uuteen maahan matkustaminen jännitti myös. Vihdoin koitti sitten se päivä, kun oli lähtö edessä. 
Lähdettiin Kuopiosta aikaisin aamulla ajamaan kohti Pietaria. Matkaahan siis oli varmaan 600 km, eli siis ensin Suomen ja Venäjän rajalle (en muista, oliko Imatralla vai Lappeenrannassa, joku sellainen kuitenkin), joka oli jo kokemus sinänsä. Siellä odotettiin ikuisuus, käytiin läpi kaikenmaailman tarkastukset, eli mm. viisumit katsottiin, auton takakontit, auton sisätilat ja kaikki syynättiin tosi tarkasti, ettei olla viemässä mitään kiellettyä rajan yli. Siinä sitten ehkä tunti-pari venattiin ja sitten päästiin Venäjän puolelle ja matka Pietaria kohti alkoi. 
Siellä oli ihan ihmeellisen näköistä. Ei huonolla tavalla, vaan hyvällä. Tavallaan samanlaista kuin Suomessa, mutta tavallaan ihan eri. Tiet oli tosi kapeita ja osa huonokuntoisia, mutta kun päästiin sitten kaupunkeihin, niin oli kyllä aika lailla eri näköistä. Viipurissa pysähdyttiin muistaakseni syömään ja käytiin jossakin kauppahallissa, josta ostin kissa-aiheisen maatuskan (матрёшка) Ruoka oli muistaakseni tosi hyvää, ei ainakaan mitään pahaa tule mieleen. Siitä sitten jatkettiin matkaa Pietariin ja illalla päästiin perille.
Kun päästiin hotelliin, mun suu loksahti suurinpiirtein auki. Siellä oli oikeasti ihan sika upeaa! Olin aina kuvitellut että venäläiset paikat on ihan ränsistyneitä, vanhoja ja hirveitä, mutta ennakkoluulot kumoutuivat täysin. Hotellihuoneessa oli kylpyamme, oli kaikki ihan viimeisen päälle, uima-altaalle pääsi varmaan 24/7, pääsin jopa hierojalle, ja voi kuulkaa nautin ihan täysin rinnoin olostani siellä. Harmi sinänsä, että oltiin vaan yksi yö siellä.
 Seuraavana päivänä suunnattiin Pihkovaan. Mun isän naisystävä on siis syntyjään Valko-Venäjältä, ja siis hän on asunut myös ihan Venäjällä. Pihkovassa majoituttiin siis hostellissa (halvempi ja samalla myös vähän "ei-niin" luksus- versio hotellista), ja samassa talossa asui mun iskän naisystävän tuttavaperhe, ja me käytiin yleensä niillä syömässä ja muutenkin kylässä. Heillä oli kaksi pientä lasta ja he oli tosi ihania! Vaikka kielimuuri (he eivät puhuneet kuin venäjää, ja me siis ei) estikin vähän kommunikointia, oli kyllä tosi kivoja ihmisiä ja mukava oli tutustua heihin :) he vei meidät heti ensimmäisenä iltana jonnekin "joulutorille" jossa oli paljon paikallisia, soi musiikki, paikalla oli pakkasukko (venäläisten joulupukki), jokin muu jouluhahmo, ja siellä sitten he lauloivat venäläisiä joululauluja ja lapset olivat innoissaan, ja siellä se tunnelma oli jotain ihan huikeeta! Tän perheen isä oli vissiin jokin valokuvaaja/toimittaja/joku muu vastaava, ja hän sitten otti siellä kuvia ja kaikkea. Meitsikin pääsi sitten lopulta kuvaan, kun koko suuri joukko käskettiin samaan kuvaan pakkasukon kanssa. Voin sanoa, että oli kyllä ihan superia olla mukana!
Oltiin Pihkovassa muistaakseni pari yötä, ja jouluaattona lähdettiin ajamaan kohti Tallinnaa Viroon. Venäjällähän joulua vietetään vasta 7.tammikuuta, joten siellä joulunvietto eroaa vähän Suomesta. Kun aattona lähdettiin. meidän yllätykseksi heidän perhe antoi meille joululahjat. Tuli kyllä tunne, että on saman velkaa myös heidän perheelle. Tosi ystävällistä antaa lahjat ihmisille, joita ei koskaan ennen ole tavannut, ja vieläpä ihan hiton hyvän lahjan, nimittäin vesi-valo-kajarit!!!!!!♥ vielä kun ne itse vaivautui vieläpä näyttämään ihan kädestä pitäen, miten ne käytännössä toimii...ne on ollu mulla tosi ahkerassa käytössä vielä nykyäänkin, ja voin sanoa, että oon kyllä niin kiitollinen heille, etten voi sanoin kuvailla. 
Jouluaattona lähdettiin ajamaan siis Tallinnaan, ja joulun vietto erosi kyllä ihan mielettömästi siitä, mihin oltiin totuttu. Jossain kuuden maissa illalla oltiin Tallink Spa-kylpylän allasosastolla, ja oli kyllä sielläkin huippua! Saatiin allasbaarista limua (oli kyllä niin hienoa :D), lilluttiin siellä ihan innoissaan, ja leikin jotain heppaa iskän naisystävän silloin 5-vuotiaan tytön kanssa ulkoaltaalla. Jee :) myöhemmin illalla sitten meinattiin mennä jonnekkin syömään, mutta ei meinannut enää löytyä paikkaa, johon mennä. Viimein sitten löytyikin ravintola, joka oli vielä silloin iltakymmeneltä auki, ja sinne mentiin sitten "jouluaterialle", joka poikkesi kyllä aikas paljon meidän normaalista jouluateriasta :D mutta joo, joulu oli sekin enkä yhtään harmittele, että olikin vähän erilainen. Oli sellainen kokemus, että en vaihtaisi mistään hinnasta pois. Tuli niin paljon nähtyä ja koettua kaikenlaista uutta. Ihania kauppoja, ravintoloita, upeita ortodoksikirkkoja ja museoita, siis kaikkia ihan mielettömiä juttuja, joihin ei kyllä Suomessa törmää. Niin ja venäläisiä ruokia. Yksi hyvä mikä jäi mieleen, oli perunasta tehty "lettu" smetanan kera. Oli hyvää! 
Tottakai oli myös hieman vaikeuksia ja awkwardeja tilanteita, kun meidän 5 hengen porukasta 2 henkilöä puhui venäjää, ja 5-vuotiaasta ei paljon ollut apua. Joten siis yksi ainut huolehti periaatteessa kaikkien asioista ja oli tulkkina. Muistan kun tuntui ihan upealta, kun sain itse asioitua kaupassa ilman, että piti tulla varmuuden vuoksi mukaan, jos myyjä kysyisikin jotain enkä tietenkään osaisi vastata, kun en silloin venäjää osannut. Kuitenkin siis tää joulu on yksi parhaimmista mitä mulla on ollut. Kerrottavaa riittäisi!

(meinasin lisätä myös kuvia, mutta kappas kun mulla ei ollutkaan niitä enää koneella)Onko sulla jotain vastaavaa kokemusta joulusta ulkomailla tai ihan vaan Suomessa, joka on ollut tosi erilainen?

2 kommenttia:

Kommentit ovat aina tervetulleita, mutta mieti kaksi kertaa, haluaisitko itse saada samanlaista palautetta. Huomioithan myös sen, että kommentit näkyvät vasta hyväksynnän jälkeen.