11.5.2017

MITÄ OLEN OPPINUT LUKIOSSA?

Nyt, kun ensimmäinen vuoteni lukiossa alkaa olla taputeltu, ajattelin, että voisin tällä kertaa vähän puhua siitä, mitä opin tänä ensimmäisenä lukiovuonna. Lukiossa on tullut opittua tosi paljon kaikenlaista, mutta kerron muutamia pääjuttuja mitä erityisesti on jäänyt mieleen, ja mitkä on ehkä tulleet yllätyksenä itsellekin. 

Ensin avaan vähän taustoja. Lukioni on siis tosi pieni lukio täällä Itä-Suomessa (en halua sen tarkemmin kertoa koulun nimeä tai paikkaa, koska asun siis aika pienessä paikassa, enkä halua, että kenenkään yksityisyys kärsii), koulussamme on ehkä noin 100 oppilasta ja suurin osa on tullut lukioon samalta paikkakunnalta ja samalta yläasteelta, joten ihmiset ovat ainakin kasvoilta ja nimeltä lähes kaikki tuttuja. 
Seuraavaksi ajattelin kertoa vähän juttuja, mitä olen tämän vuoden aikana oppinut lukiosta. Osa asioista on tullut opittua myös kantapään kautta.. :D
 • Hyvät yöunet on kaiken a ja o. Sen kyllä koulussa yleensä huomaa, jos on tullut nukuttua huonosti/liian vähän.
 • Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Jos jätät jossain aineessa tarpeeksi monta tehtävää tekemättä tai puuttuu muita suorituksia, numeroa ei niin vaan saakaan, ja joudut ne tehtävät kuitenkin jossain vaiheessa tekemään. Itsellä kävi näin 3 aineen kohdalla, ja kun vasta tällä viikolla sain k-merkinnät hoidettua pois, tajusin, että voisi jatkossa vähän enemmän panostaa.. 
 • Läksyt kannattaa oikeasti tehdä. Vaikka useimmissa aineissa opettajat ei enää tarkista läksyjä tai katso onko ne tehty, niiden tekemisestä on hyötyä. Ja jos niitä ei tee, asiat ei jää ei sitten kyllä yhtään mieleen. 
 • Asenne ratkaisee tosi paljon lukiossa. Jos koko ajan on naama norsunvitulla ja "ei vois vähempää kiinnostaa, en varmaan tee tätä, en varmaan oo tuon pari, en varmaan lue tota kirjaa, ei oo motia"-asenteella, sitten varmasti on vaikeaa. Kaikki vaan ei voi elämässä aina olla kivaa. Ei muakaan suoraan sanottuna erityisemmin kiinnosta tällä hetkellä näytellä jotain Minna Canthin Papin perhe-näytelmää äidinkielessä ja tehdä historiassa ryhmätyötä Saksasta ryhmässä, jossa oon ainut tyttö, mutta kaikkeen ei aina kysytä mielipidettä. Surullista, mutta totta. 
 • Ihmiset ei aina ole sellaisia, kun on kuvitellut. Oon tämän vuoden aíkana tosi monesti yllättynyt siitä, miten niin moni mun mielestä aiemmin ylimielinen, ärsyttävän oloinen tai muuten vaan epämiellyttävä ihminen onkin ollut ihan erilainen ja jopa tosi mukavan oloinen, kun ollaan vaikka tehty parityötä. 
 • Kukaan ei oikeasti kiinnitä huomiota sun ulkonäköön niin paljon, kuin sä itse. Ei ketään oikeasti kiinnosta, onko sun hiukset auki, ponnarilla vai nutturalla. Eikä sekään, onko sulla jalassa niken vai adidaksen kengät. 
 • Kokeet on paljon vaikeampia kuin peruskoulussa. Lukiossa pitää kirjoittaa pitkiä esseitä, ylä- ja ala-asteella kysyttiin yksittäisiä asioita. Lukiossa enää ei oo väliä, muistatko yhden yksittäisen asian, vaan sun pitää ymmärtää ne asiat, soveltaa ja hahmottaa kokonaisuuksia. Itse oon tosi huono lukemaan kokeisiin, joten numerotkaan ei oo kovin pilviä hiponeet..
 • Numeroiden eteen pitää tehdä töitä. Tuntuu ehkä oudolta, mutta viime vuonna ysiluokalla mä en tehnyt oikeastaan mitään, ja sain ruotsista ysin ja terveystiedosta kympin. No, lukiossa oli jo aikamoisen työn takana, että sain fysiikasta seiskan. 
 • Opiskelu kuluttaa paljon energiaa, ja koulun jälkeen on usein ihan järkyttävä nälkä. Varsinkin jos on koulua 15.35 asti, siinä ehtii olla jo aika monta tuntia ruokailusta, joten koulun jälkeen ei kyllä ainakaan meikäläisellä oo usein mielessä muuta kuin ruoka. 
 • Lukiossa arvosanat ja keskiarvo laskee. Ei välttämättä kaikilla, mutta itselläni ainakin. En oo ikinä saanut seiskaa huonompaa todistukseen peruskoulussa, lukiossa mulla on ollut paljon seiskoja, muutama kutonen ja yksi nelonenkin, mutta so what. Ei sen puoleen, kyllä mulla on osa numeroista noussutkin ihan reippaasti. Mun keskiarvo oli ysin keväällä 8,7, nyt 7.56. Lukiossa arvosanoihin vaaditaan enemmän, eli esim. niillä pisteillä, millä olisit saanut yläasteella 8 matikasta, saat lukiossa ehkä 6 (riippuu tietysti aineesta, en takaa olevani oikeasssa :D). 
 • Lukiossa ollessa oppii iloitsemaan pienistä asioista. Viikon kohokohta saattaa olla se, että koulu alkaa 8 sijaan 9.25, ei tuu läksyjä kuin kahdesta aineesta, koulussa on ruokana makaronilaatikkoa tai se, että saat kokeesta kasin. Tosi pieniä asioita, mutta niistä tulee hyvä mieli.
 • Myöhästely on oikeasti ärsyttävää. Ei mulla muuta. Vaikka itse oon ollut koko ikäni aikamoinen myöhästelijä (tosin nyt lukiossa en enää juurikaan), se on silti ihan hemmetin ärsyttävää, jos sama tyyppi on joka aamu myöhässä ja klo 8.02 koputtamassa luokan oveen. Ei.
 • Viikonloput ja lomat menee ihan liian nopeasti. On ne aina ennenkin tuntunut lyhyiltä, mutta varsinkin nyt lukiossa ollessa tuntuu, että se on yksi silmänräpäys ja niin se maanantai taas koputtelee nurkan takana.
 • Kaikkea ei tarvitse ottaa niin vakavasti. Me kaikki ollaan vaan ihmisiä, kaikki yhtä erehtyväisiä. Kaikille sattuu vahinkoja, eikä siitä kannata yöuniaan menettää, jos unohtaa kesken esitelmän mitä piti sanoa, tai jos ei saa yhdestä matikan kurssista ysiä tai kymppiä. Life goes on.

          


6 kommenttia:

 1. Tätä oli kiva lukee, sillä oon luultavasti kesän jlk menossa lukioon. Tää oli todellakkinen hyödyllistä tietoa mulle ja tykkäsin lukee tätä. En mä tästä mitään ihmeempiä oottanut, sillä olihan moni asia mulla jo tiedossa (kuten se et tiedän että mun numerot tulee laskee ja kokeet on selvästi vaikeempia).

  Http://mmarmoritaivas.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintonen postaus!

  http://millattt.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 3. Hyvin kirjoitat, kiva postaus :)
  Ihanaa viikonloppua <3


  tiiaemilia.blogspot.fi

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoisia juttuja, kun itsekin aion lukioon mennä! Selkeä ja tiivis postaus <3

  http://toverit.blogspot.com/

  VastaaPoista
 5. Kiva postaus! Oli mielenkiintoista lukea tätä itsekin lukion käyneenä :)

  http://kanervaneuvonen.blogspot.fi/

  VastaaPoista

Kommentit ovat aina tervetulleita, mutta mieti kaksi kertaa, haluaisitko itse saada samanlaista palautetta. Huomioithan myös sen, että kommentit näkyvät vasta hyväksynnän jälkeen.